Dienstencheques: wat is het fiscaal voordeel? l L&S Housekeeping

Dienstencheques: wat is het fiscaal voordeel?


Dienstencheques: wat is het fiscaal voordeel?

Hebt u nood aan een huishoudhulp die u helpt bij de dagdagelijkse taken? Dienstencheques laten u toe om efficiënt, veilig én met een fiscaal voordeel uw huishoudhulp te betalen. Als dienstenchequebedrijf leggen we u graag uit hoe het systeem werkt en wat u er concreet aan hebt.

Wat zijn dienstencheques?

Dienstencheques zijn een betaalmiddel van Sodexo voor de uitbetaling van dienstverlenende personen. Per gepresteerd uur dient u 1 dienstencheque te voorzien.

dienstencheques fiscaal voordeel

Fiscaal voordeel bij dienstencheques

Als inwoner van het Vlaams Gewest heeft u recht op een fiscaal voordeel op uw aangekochte dienstencheques. Zo’n fiscaal voordeel krijgt u per dienstencheque die u uitgeeft en alleen natuurlijke personen (geen ondernemingen) mogen dienstencheques gebruiken.

  • U geniet van een belastingvermindering van € 1.80 per dienstencheque. Een dienstencheque die normaal gezien €9 euro kost, zal na fiscale aftrek nog €7,2 kosten.
  • Die vermindering krijgt u op de eerste 191 gekochte dienstencheques per persoon per fiscaal jaar.
  • U ontvangt jaarlijks een fiscaal attest waarmee u uw cheques kunt aangeven bij de fiscus.

Wist u dat u en uw partner (gehuwd of samenwonend) elk een fiscaal voordeel krijgen op de eerste 191 cheques die u elk in eigen naam aankoopt? Zo geniet u van nog meer voordeel.

Let op! Dienstencheques zijn maar een jaar geldig.

Het kan zijn dat u geen of te weinig belastingen moet betalen waardoor u geen belastingvermindering kunt krijgen voor uw dienstencheques. In dat geval kan de vermindering omgezet worden in een terugbetaalbaar belastingkrediet en wordt het bedrag rechtstreeks op uw rekening gestort.

Wat moet u concreet doen?

Hebben we een poetshulp voor u gevonden? Super! De volgende stap is het aankopen van dienstencheques via Sodexo. Vervolgens registreert de poetshulp na geleverde prestatie het aantal dienstencheques die gepresteerd zijn. Het enige wat u dan nog hoeft te doen is de prestatie te bevestigen.

Meer info over het gebruik van dienstencheques vindt u hier.

Volledig elektronisch vanaf 2025

dienstencheques fiscaal voordeel

Vanaf 2025 verdwijnen alle papieren dienstencheques voorgoed. U zal vanaf dan uw dienstencheques alleen nog maar digitaal kunnen raadplegen.

  • Het is sneller, makkelijker en overzichtelijker.
  • Er is geen risico op verloren papieren cheques.
  • Er is minder risico op vervallen dienstencheques, want ze worden aan u terugbetaald.

Bent u nog niet overgeschakeld naar elektronische dienstencheques? En hebt u nog vragen of heeft u hulp nodig? We helpen u graag bij de overstap. Aarzel niet om ons te contacteren.