Kleine vliegjes bestrijden met onze tips | L&S Housekeeping

Kleine vliegjes bestrijden? Denk aan deze tips!


Kleine vliegjes bestrijden? Denk aan deze tips!

Als men over kleine vliegjes in huis spreekt, heeft men het vaak over fruitvliegen. Ze zijn gelukkig niet schadelijk of giftig maar hoe talrijker ze zijn, hoe meer bacteriën ze kunnen verspreiden. Hierdoor wordt voedsel sneller rot, wat uiteraard jammer is. Kleine vliegjes bestrijden is vooral een kwestie van voorkomen. We zetten de beste tips voor u op een rij!

Fruitvliegje of rouwvliegje?

Eerst en vooral is het belangrijk om te checken of u last heeft van fruitvliegjes. Zoals de naam al zegt: deze vliegjes houden van (overrijp) fruit maar ook van lege wijn- of bierglazen. Hun lichaam is lichtbruin en ze hebben grote rode ogen.

Let op! Rouwvliegjes komen ook vaak voor in huis maar dan vooral bij planten. Ze hebben een zwarte kleur met doorzichtige vleugels. Niet te verwarren met de fruitvlieg dus… maar zeker snel te bestrijden want ze kunnen veel schade toebrengen.

Voorkom fruitvliegjes in huis

  • Laat geen overrijp fruit liggen en/of bewaar fruit in de koelkast. Er zijn maar enkele fruitsoorten zoals banaan en ananas die u beter uit de koelkast bewaart. Gebruik hiervoor een vliegenkap.
  • Hou alle oppervlakken proper: gooi lege blikjes en flesjes weg, zet vuile glazen in de vaatwasser of maak ze meteen schoon, reinig regelmatig het aanrecht en de tafel, …
  • Gooi zo weinig mogelijk etensresten in de vuilnisbak. Doe dit indien mogelijk in de GFT-container die het best op een koelere plek (buiten) staat.
  • Reinig het koffiezetapparaat na elk gebruik.
  • Verlucht regelmatig door de ramen of deuren goed open te zetten. Fruitvliegjes houden niet van briesjes.

Extra tips om kleine vliegjes te bestrijden

Geraakt u maar niet verlost van die vervelende fruitvliegjes? Dan kan u deze kleine vliegjes bestrijden op een van de volgende manieren:

  • Leg wat kruidnagels, knoflookteentjes of takjes lavendel tussen het fruit. Of zet er een geurig kruidenplantje zoals basilicum of dille naast.
  • Probeer alle fruitvliegjes te verzamelen (bv. lokken met een rottend stuk fruit) en op te stofzuigen. Stofzuig alle oppervlakken grondig om zeker ook alle eitjes van de fruitvlieg mee te hebben.
  • Maak een fruitvliegenval met een kommetje en een stukje fruit afgedekt met huishoudfolie waar u een klein gaatje in prikt. Of vul een kommetje met wat azijn en afwasmiddel.

Zelf geen tijd om alles extra proper te houden en te zorgen dat uw huis geen trekpleister is voor fruitvliegjes? Schakel met een gerust hart een van onze professionele poetshulpen in!