Nieuwe jeans wassen: hierop moet u letten | L&S Housekeeping

Nieuwe jeans wassen: hierop moet u letten


Nieuwe jeans wassen: hierop moet u letten

U hebt net een nieuwe jeansbroek gekocht en wilt deze graag zo lang mogelijk mooi houden? Dan is deze blog zeker het lezen waard. We vertellen u de do’s en don’ts wanneer u uw nieuwe jeans wilt wassen.

Fixeer de kleur met azijn

Azijn helpt om de kleur van het textiel beter vast te houden. Dompel die nieuwe jeansbroek dus gerust een nachtje onder in een emmer met koud water en een flinke scheut azijn. Want er is niets zo vervelend dan een (donkere) jeans die nog kleur afgeeft.

Nieuwe jeans wassen: do’s en don’ts

Het is altijd slim om uw nieuwe jeansbroek eerst te wassen. Maar let wel op:

  • Keer de broek binnenstebuiten.
  • Sluit de rits en/of de knop(en).
  • Was op maximum 30 °C. Hogere temperaturen kunnen de stretchkwaliteit verminderen en/of de kleur sneller aantasten.
  • Was niet met andere – vooral lichte – kledingstukken.
  • Gebruik een goed wasmiddel bv. speciaal voor donkere was, kleurbehoudend, …
  • Gebruik eventueel een antikleurdoorloopdoekje (dit voorkomt het doorlopen van kleuren wanneer u toch gemengd zou wassen).

Hebt u uw jeans al eens laten weken in water met azijn (zie eerste tip) en merkt u dat de kleur toch nog wat afgeeft? Voeg dan regelmatig wat azijn toe aan de was. Rechtstreeks in de trommel, via het doseerbakje of samen met het wasmiddel in het dopje.

Niet enkel de manier van wassen is belangrijk om uw jeansbroeken in goede staat te houden, ook de manier van drogen telt mee:

  • Steek een jeans nooit in de droger want dit kan de stof beschadigen en vooral doen krimpen.
  • Laat drogen op een wasrek. Bij voorkeur binnen en zeker niet in volle zon (grotere kans op verkleuring).

Zo weinig mogelijk wassen

Het klinkt misschien contradictorisch maar een nieuwe jeans wassen doet u best zo weinig mogelijk. Probeer dus om harde vlekken te vermijden en laat uw jeansbroek regelmatig luchten om bepaalde geurtjes eruit te krijgen. Een nachtje (veilig opgeborgen in een zak of kussensloop) laten liggen in de diepvries helpt ook om geurtjes en vooral bacteriën te elimineren.

Bent u op zoek naar extra hulp in uw huishouden en meer specifiek bij de was en strijk? Schakel gerust een van onze professionele huishoudhulpen in!