De 21 tips voor een opgeruimd huis in 2021 van L&S Housekeeping

De 21 tips voor een opgeruimd huis in 2021 van L&S Housekeeping


De 21 tips voor een opgeruimd huis in 2021 van L&S Housekeeping

Kent u dat ook? Opruimen in de hoop dat uw huis nu eindelijk netjes zal blijven om na enkele dagen al terug te struikelen over rondslingerende rommel. Oeps! Door kleine klusjes in te bouwen in uw routine, vermijdt u uren opruimwerk in uw vrije tijd. Want geeft toe, dat is toch zonde! Met onze 21 tips voor een opgeruimd huis, ervaart u elke dag de rust van een net huis.

Algemene tips voor een opgeruimd huis

 1. Begin klein: als u elke dag 15 minuten opruimt, voorkomt u dat uw rommel zich opstapelt en een onoverkomelijke berg wordt.

 2. Organiseer: Nette stapeltjes betekenen niet dat u georganiseerd bent. Probeer die stapels weg te werken door te zorgen dat alles een plek heeft. Zo maakt u het makkelijker om dingen op te bergen. Denk na wat de meest logische opbergplek is voor al uw spullen.

 3. Neem afscheid: wees niet bang om dingen weg te gooien. Wat vindt u echt belangrijk? U hoeft die onhandige karaf niet te houden omdat het een cadeau was van een vriendin. En gaat u die broek die al drie jaar in de kast hangt echt nog een keertje aandoen?

 4. Doseer: probeer niet alles in één keer op te ruimen. Dat zorgt alleen maar voor frustratie. Maak er telkens een kleinere klus van: al uw papieren sorteren, uw kleerkast of uw badkamerkastje opruimen, …

 5. Puntjes op de i: rond de taak af. Als u uw kast hebt opgeruimd, breng dan alles wat u niet wil bewaren meteen naar de tweedehandswinkel of het containerpark. Laat uw afgedankte spullen niet in de berging staan, want dan duurt het waarschijnlijk nog maanden voor ze echt uit uw huis verdwijnen.

 6. Quick-wins: ruim rommel meteen op. Wanneer u kookt zet u alles wat u niet meer nodig hebt in de vaatwasser. Tijdens uw ochtendroutine in de badkamer ruimt u meteen al uw potjes en tubes op, …

Na onze algemene tips voor een opgeruimd huis, geven we u ook nog wat opruiminspiratie per ruimte.

Tips voor de slaapkamer

 1. Maak uw bed elke dag op als u opstaat. Het duurt maar een minuutje om de dekens even recht te trekken. En uw slaapkamer ziet er meteen een stuk opgeruimder uit.

 2. Hang gedragen kledingstukken aan een haakje of hang ze terug in uw kast als ze nog niet in de wasmachine moeten. Gooi niet zomaar alles op een stapel of over een stoel. Al die kleding wordt een grote berg waar u tegenop gaat zien.

 3. Niets dat zich zo snel opstapelt als vuile was. Verzamel alles op een vaste plek (en ja, tieners kunnen dat ook). Maak er een gewoonte van om geregeld een wasje te draaien. Zeker als u een gezin hebt, vindt u al gauw overal vuile was terug …

Een nette badkamer

 1. Verzamel alle douchegels en shampoos in een handig rekje. Zo houdt u de douchecabine netjes en overzichtelijk. Maak uw douche direct schoon na gebruik.

 2. Hang de handdoeken op waar ze horen en laat ze niet rondslingeren op de vloer.

 3. Een badkamer ligt snel vol rommel: open tubes tandpasta, een zeepje hier en daar, lege verpakkingen … Maak er een gewoonte van om alles direct op te bergen.

Keep it clean in de keuken

 1. Zorg dat zoveel mogelijk spullen in uw kast passen. Een keuken oogt snel vol en rommelig. En u verzamelt al gauw heel wat keukenapparaten, flessen, kruiden, … op uw aanrecht. Het is trouwens veel makkelijker om uw aanrecht en andere keukenoppervlakken schoon te houden als ze leeg zijn.

 2. Hou uw tafel leeg. De keukentafel is vaak dé plaats om post, kindertekeningen, uw laptop, losse briefjes en andere rommel achter te laten. De stapeltjes worden groter en groter en zijn vaak een bron van frustratie. Geef alles een vaste plek en maak er een gewoonte van om rondslingerende spullen minstens één keer per dag op te ruimen.

 3. Ruim na elke maaltijd meteen af en zet de afwas in de afwasmachine. Niks zo rommelig als een aanrecht vol gebruikte borden en kopjes.

De woonkamer

 1. Zorg voor de juiste opbergers. Kies voor een dichte kastenwand om spullen in te verstoppen en spreek met uzelf af dat u die plankjes aan de muur alleen gebruikt voor de dingen die u graag laat zien. En onthoud, less is more.

 2. Bah, kabels. We hebben ze allemaal. Aan de televisie of op en onder uw bureau. Ze vangen makkelijk stof en zien er absoluut niet opgeruimd uit. Verschillende snoeren samen wegwerken doet u met behulp van een kabelgoot die u zelf op maat kunt knippen. Hebt u last van laders die overal in het zicht liggen? Dan is één centraal laadpunt of draadloos opladen een slimme oplossing.

 3. Wie kinderen heeft kent het wel, uw hele woonkamer (of bij uitbreiding uw hele huis) wordt een speelkamer. Geef ook speelgoed een vaste plek in huis en leer uw kinderen om op te ruimen voor ze met iets anders beginnen spelen. Waarschuwing: dit vraagt tijd …

De inkom

 1. Hang altijd uw jas direct aan de kapstok en zet uw schoenen in het schoenenrek. Leer uzelf om dat echt iedere keer te doen. Uw huis ziet er meteen opgeruimder uit.

 2. Voorzie een vaste plek voor sleutels en tassen, zo moet u ze niet zoeken telkens wanneer u naar buiten gaat.

 3. Sorteer uw post meteen en leg de belangrijke brieven op de daarvoor voorziene, vaste plek. Tenzij er dringende zaken bij zitten, kunt u alles één keer per week grondig doornemen en beantwoorden of betalen.

Opgeruimd staat netjes

Geniet van het resultaat. Met al deze tips voor een opgeruimd huis, is het niet meer zo moeilijk om uw huis netjes te houden. Laat u het poetsen van uw opgeruimde huis graag over aan een professionele poetshulp? Dan helpen wij u graag verder.