Zilver poetsen: gids voor glanzende afwerking | L&S Housekeeping

Zilver poetsen: de ultieme gids voor een glanzende afwerking


Zilver poetsen: de ultieme gids voor een glanzende afwerking

Heeft u een favoriet zilveren juweel of een prachtig zilveren bestek? Maar treedt er na verloop van tijd oxidatie op? Dat is jammer, maar gelukkig kan u zilver poetsen om het opnieuw te laten glanzen. Hoe u dat precies doet? Dat leggen we u graag uit.

Hoe komt het dat zilver gaat verkleuren?

Er zijn verschillende factoren waardoor zilver gaat verkleuren of oxideren. Zilver reageert op bepaalde zwavelverbindingen. Die chemische reactie kan o.a. komen door:

  • Luchtvochtigheid
  • Contact met make-up
  • Contact met de huid (door de ph-waarde)

Op welke manieren kan u zilver poetsen?

U kan zilver poetsen om de verkleuring te verwijderen door uw juwelen of bestek onder te dompelen in een bakje met lauw water. Aan het water voegt u dan baking soda of citroen toe. Daarna dekt u het bakje af met aluminiumfolie. De zuurtegraad van de producten in combinatie met de aluminiumfolie zorgt ervoor dat de oxidatie loskomt dankzij een chemische reactie. Na een tijdje weken, haalt u de juwelen of het bestek eruit en kan u ze goed droogdeppen.

Mag het ook een beetje experimenteler zijn?

Denkt u graag out-of-the box? Dan kan u uw zilver poetsen met ketchup, tandpasta of cola. Bij tandpasta en ketchup smeert u de juwelen of het bestek in en laat u het een tijdje intrekken. Bij cola dompelt u het bestek erin onder. Laat het in alle gevallen voldoende lang intrekken, spoel nadien af en dep goed droog.

zilver poetsen

Hoe kan u verkleuring voorkomen?

Juwelen kan u het best in een doosje bewaren waar ze afgesloten zijn van de lucht. Af en toe uw juwelen reinigen kan ook helpen om ze schoon te houden. Uw bestek kan u beschermen door het op te bergen in aluminiumfolie of door krijt bij het bestek te leggen. Krijt heeft een absorberende werking en neemt het vocht uit de lucht op. Wist u ook dat rubber en zilver geen goede combinatie zijn? Houd rubber dus ver weg van uw bestek of juwelen.

zilver poetsen

Laat u bijstaan door de poetshulpen van L&S Housekeeping

Heeft u hulp nodig bij een grote schoonmaak? Wilt u graag hulp op regelmatige basis? Laat u dan helpen door een huishoudhulp van L&S Housekeeping. Voor meer informatie kan u contact met ons opnemen via ons contactformulier of telefonisch op het nummer 053 83 95 00.