Tips om fruitvliegjes te bestrijden? l L&S Housekeeping

Tips om fruitvliegjes te bestrijden


Tips om fruitvliegjes te bestrijden

Het wordt warmer weer en daar zijn ze weer! De fruitvliegjes vliegen u om de oren en u vraagt zich af waar die koppige beestjes steeds vandaan komen. Fruitvliegjes bestrijden én ook voorkomen kan makkelijk met enkele handige tips. U ontdekt ze in onze blog!

Waar komen ze vandaan?

Een fruitvliegje komt nooit alleen en dat is niet abnormaal als u weet dat ze zich na 1 week al kunnen voortplanten en enkele weken kunnen leven. Ze vertoeven graag in warme temperaturen en daarom komen ze voornamelijk in de lente en zomer voor. U vindt ze in de buurt van etensresten zoals rottend fruit, restjes drank (wijn, fruitsap, bier, etc.) of koffiepads en theezakjes. Maar ook organisch materiaal zoals planten en bladeren trekt hen aan.

fruitvliegjes bestrijden

Hoe fruitvliegjes bestrijden?

Om fruitvliegjes te bestrijden kan u verschillende tips toepassen.  

  • Gebruik een biologische vliegenspray of maak zelf een vliegenvalletje. Dat kan u doen met een plastic doosje waar u een klein gaatje in maakt. U voegt een suikerhoudend middel zoals kristalsuiker of honing toe en vervolgens ook een laagje azijn en water. De vliegjes vinden een weg naar binnen, maar nadien niet meer terug naar buiten.
  • Zet uw ramen of deuren open (en vergeet geen vliegendeur of -raam). Fruitvliegjes houden namelijk niet van tocht.
  • Maak uw afvoeren grondig schoon, want het is de ideale plek voor fruitvliegjes om zich te nestelen.
  • Om fruitvliegjes te bestrijden verschoont u ook best regelmatig de vuilnisbak en houd u uw keuken zo proper mogelijk. Tip! Poets niet met schoonmaakmiddelen die een fruitige geur hebben, want daar houden ze juist van. U kan in plaats daarvan schoonmaken met geurloze probiotische schoonmaakmiddelen.

fruitvliegjes bestrijden

Enkele voorzorgsmaatregelen:

Als u met enkele zaken goed rekening houdt, kan u fruitvliegjes in grotere aantallen wel voorkomen. Let daarom op volgende zaken:

  • Plaats een vliegenkapje over uw fruitmand. Het kan ook zijn dat de vliegjes al eitjes hebben gelegd zonder dat u het weet. Door een vliegenkap te plaatsen kunnen fruitvliegjes zich niet verspreiden naar andere plekken in huis, maar kunnen ze ook niet aan het fruit geraken van buitenaf.
  • Verwijder etensresten uit uw keuken en deponeer ze in uw gft-bak. Het liefst bewaart u die buiten. Heeft u een overlast van fruitvliegjes in uw ‘groene bak’, dan is het aangeraden om na een afvalophaling steeds de container grondig schoon te maken.