Hemd strijken zonder plooien doet u zo | L&S Housekeeping

Een hemd strijken zonder plooien doet u zo


Een hemd strijken zonder plooien doet u zo

Binnenkort weer met een strak gestreken hemd naar kantoor of een (tuin)feestje? Goed idee! Maar ziet u ertegen op om dat “strak gestreken” in het hemd te krijgen? Een hemd strijken hoeft geen onoverkomelijke taak te zijn. Integendeel! Met onze praktische tips en ons vierstappenplan zijn uw hemden in een mum van tijd kreukvrij! 

Enkele praktische tips

Voordat u begint, neemt u best even de volgende tips door. Zo gaat het strijken van een hemd nog vlotter!

  • Gebruik bij voorkeur een stoomstrijkijzer.
  • Maak alle knoopjes los.
  • Check de aangeduide strijktemperatuur op het etiket (*). Te heet strijken kan de stof beschadigen.
  • Strijk het hemd bij voorkeur aan de binnenkant om verkleuring of strijkijzervlekken te vermijden.
  • Haal het stijfsel uit de kast en geef uw hemd een nóg strakkere look.
  • Strijk het hemd als het nog wat vochtig is. Plooien en kreuken zijn op die manier makkelijk glad te strijken.
  • Hang het gestreken hemd meteen op aan een kleerhanger en sluit het bovenste knoopje.

(*) Het aantal bolletjes in het strijkijzersymbool geeft aan hoe warm je het hemd mag strijken: 1 bolletje = max. 110°C – 2 bolletjes = max. 150°C – 3 bolletjes = max. 200°C

In vier stappen een hemd strijken

Stap 1: de kraag en de schouders

Wilt u een hemd strijken, dan begint u het best met de kraag en de stof ter hoogte van de schouders. Vouw de kraag open en strijk deze aan beide kanten. Vouw de kraag in de juiste vorm en strijk er de plooi in. Trek de schouder van het hemd over het uiteinde van de strijkplank en ga er met uw strijkijzer overheen. U kan het hemd zelf wat meebewegen om alle plooien eruit te krijgen. Doe hetzelfde met de andere schouder.

Stap 2: de mouwen

Absoluut “een ander paar mouwen” die vervelende mouwen! Leg de mouw uitgespreid en strijk deze wat glad met de vlakke hand. Beweeg het strijkijzer vanaf de naad van de schouder naar beneden toe. Doe dit aan beide kanten, bij elke mouw.

Stap 3: de manchetten

De manchetten (uiteinden van de mouwen) kan u op verschillende manieren strijken. U kan dit zoals de mouwen doen: door met het strijkijzer erover te gaan vanaf de naad van de mouw naar buiten toe. Tip: met een opgerolde handdoek in de mouw is het soms makkelijker om de plooien uit de manchetten te krijgen. Gebruik de punt van het strijkijzer voor het wegwerken van de kleinste plooitjes.

Stap 4: de rest van het hemd

De voor- en achterkant zijn relatief eenvoudig te strijken. U kan over de knoopjes heen strijken als u aan de binnenkant strijkt. Glijd rustig van de ene kant naar de andere en gebruik de stoomfunctie bij hardnekkige plooien en kreuken. Met de punt van het strijkijzer kan u de stof tussen de knoopjes ook even aan de buitenkant strijken voor een extra strak resultaat.

Aan de slag maar! Bespaar uzelf bovendien nog meer tijd en lees onze tips om nog gemakkelijker en sneller te strijken.

Doe beroep op een huishoudhulp

Wilt u uw hemden ook netjes gestreken en zonder plooien in de kast hangen? Maar brengt u uw tijd liever door met familie of vrienden? Schakel dan met een gerust hart onze professionele huishoudhulpen in!